In memoriam


Dana 29. ožujka 2007. s velikom smo se tugom oprostili od našeg predsjednika Upravnog odbora, Trajče Mukaetova, čovjeka koji je cijeli svoj život, 34 godina staža, posvetio Alkaloidu.

Čovjeka koji je Alkaloid podigao na razinu renomirane farmaceutske tvrtke, što Alkaloid danas jest. Rođen je 20. rujna 1945. Karijeru je započeo nakon diplomiranja na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu kao diplomirani stručnjak za organizaciju procesa i informatiku, nakon čega je imenovan prvim direktorom Makedonskog državnog ureda za informatiku.

Karijeru je nastavio u Alkaloidu, gdje je 1974. osnovao Računalni centar društva, koji je pod njegovim vođenjem proglašen vodećim računalnim centrom u Makedoniji. Od 1985. Trajče Mukaetov obavljao je funkciju Generalnog direktora (CEO) društva Alkaloid AD Skopje.

To je razdoblje obilježeno velikim investicijskim ciklusom društva, kao i pretvorbom vlasništva unutar sustavnih reformi države. Unatoč radikalnim promjenama Alkaloid je ostao jedna od malobrojnih kompanija u državi koje su uspjele zadržati pozitivan trend rasta i razvoja, pa čak i poboljšati poslovne rezultate.

Kao veliki strateg i vizionar, 1996. godine pokrenuo je izgradnju novih pogona za proizvodnju lijekova, opremljenih novim proizvodnim linijama i povećanih proizvodnih kapaciteta. U tom razdoblju ostvarena je suradnja Alkaloida s Europskom bankom za obnovu i razvoj i Međunarodnom financijskom korporacijom te je prvi put jedna makedonska tvrtka dobila kredit bez državne garancije. Intenziviranje rasta, proširenja i razvoja Alkaloida u vodeću farmaceutsku kompaniju u regiji najbolji je pokazatelj značenja mandata Trajče Mukaetova.

Njegov doprinos u razvoju i afirmaciji Alkaloida, definiranje poslovne strategije i dugoročne politike društva nastavilo se i na funkciji predsjednika Upravnog odbora u zadnjoj godini njegove karijere. Njegova karizma, vizionarstvo i ogroman trud značajno su doprinijeli makedonskom gospodarstvu. Trajče Mukaetov dobitnik je brojnih priznanja za svoja ostvarenja. Bio je član uprava raznih eminentnih organizacija u zdravstvu, farmaciji i sportu.

Dobio je nagradu za najboljeg menadžera Republike Makedonije 1993. i za menadžera desetljeća za razdoblje od 1985. do 1995. Njegova biografija je prema svim kriterijima glavni razlog zbog kojeg je dobio naslov Glavnog konzula Kraljevine Danske u Makedoniji, počast i povjerenje koje se daje samo izvanrednim osobama. U sferi diplomacije ulagao je veliki trud u intenziviranje suradnje između Makedonije i Kraljevine Danske. Za zasluge u toj sferi dobio je medalju Viteza reda danske zastave, koju mu je Kraljica Margareta II od Danske dodijelila za izuzetna postignuća.

Za zaposlenike Alkaloida bio je primjer požrtvovnosti, revnosti i čestitosti i ostat će zapamćen kao izuzetan profesionalac i osoba spremna pružiti neizmjernu podršku kolegama i svim zaposlenicima u Alkaloidu. Trajče Mukaetov izuzetno je volio svoju zemlju, Alkaloid i svoju obitelj. Bilo nam je neizmjerno zadovoljstvo i velika čast surađivati s njim.