PREGLED

Farmaceutska kontrola kvalitete


Od 1998. Alkaloid AD Skopje uložio je gotovo 60 milijuna €, uglavnom u Odjel za proizvodnju lijekova.


U 2002. tvrtka je završila izgradnju novog pogona za čvrste farmaceutske oblike i postrojenje za polusintetičke cefalosporine. Nalazi se oko 10 kilometara od sjedišta tvrtke, u zapadnoj industrijskoj zoni općine Gjorče Petrov.


Imajući u vidu kvalitetu proizvodnog procesa, 2005. godine Alkaloid je izgradio i opremio novi odjel za pakiranje lijekova, u skladu s normama Dobre proizvođačke prakse (GMP). Odjel ima šest automatskih linija za pakiranje u blister pakiranja i jednu liniju za pakiranje u strip pakiranja tableta Caffetina.


U okviru ulaganja u novo postrojenje za pakiranje lijekova, Alkaloid je dodijelio i adaptirao novo skladište za poluproizvode u skladu s najvišim normama za farmaceutske kompanije. Ovim dodatnim ulaganjem ostvarene su velike prednosti u pogledu brzine i učinkovitosti procesa proizvodnje. Postojeće zalihe poluproizvoda sada se pripremaju za različita tržišta, ovisno o potražnji i potrebama.


Za dodatnu automatizaciju proizvodnje Alkaloid je ugradio i novu automatsku liniju za doziranje, brtvljenje, označavanje i pakiranje otopina za oralnu primjenu.


U 2018. godini, nakon potpune rekonstrukcije pogona, tvrtka je pokrenula postrojenje za polučvrste farmaceutske oblike u skladu sa zahtjevima GMP-a. Nabavila je i ugradila novu opremu za proizvodnju masti za oči, masti za lokalnu primjenu te krema i gelova za lokalnu primjenu.


U 2020. godini pokrenuto je novo postrojenje za pakiranje lijekova, opremljeno s dvije brze linije za blister pakiranja, čime je kapacitet pakiranja povećan za 25%.


Druga automatizirana linija za otopine za oralnu primjenu ugrađena je 2021. i s njom je uvedeno doziranje novih zapremina i novi tip jedinica pakiranja.

 

Proizvodni kapaciteti 


Odjel za proizvodnju lijekova sastoji se od sljedećih proizvodnih jedinica:


- Proizvodnja - čvrsti oblici

- Proizvodnja - cefalosporini

- Proizvodnja - otopine

- Proizvodnja - polučvrsti oblici

- Pakiranje lijekova

- Proizvodnja sirovina za lijekove


Sve proizvodne linije farmaceutskih oblika opremljene su potpuno u skladu s Europskim normama GMP-a.


Stroge GMP norme zahtijevaju sukladnost s propisima, što je posebice važno za nesmetan i vrlo sofisticirani proces proizvodnje lijekova.


Potpuni popis proizvoda Odjela za proizvodnju lijekova sastoji se od sljedećih farmaceutskih oblika:


  • čvrsti oblici za oralnu primjenu: tablete i tablete s prilagođenim oslobađanjem, filmom obložene tablete, dražeje, kapsule i suhi prašak za oralnu suspenziju

  • tekući oblici za oralnu primjenu: oralne otopine, sirupi i suspenzije

  • pripravci za lokalnu primjenu: kreme, masti, otopine za vanjsku primjenu, gelovi, vagitoriji i rektalni čepići.


Pored postrojenja za farmaceutske oblike, Alkaloidov Odjel za proizvodnju lijekova ima i postrojenje za ekstrakciju opioida. Ono proizvodi morfij i njegove derivate kao farmaceutske sirovine.

Godišnji proizvodni kapaciteti s proizvodnjom u tri smjene su sljedeći:


  • 4 milijarde čvrstih oblika za oralnu primjenu

  • 200 milijuna tableta, 85 milijuna kapsula, 5 milijuna bočica suhog praška za oralnu suspenziju i 10 milijuna pojedinačnih pakiranja gotovih lijekova, polusintetičkih cefalosporina u čvrstom obliku za oralnu primjenu

  • 6 milijuna vagitorija i rektalnih čepića

  • 10 milijuna tuba masti, krema i gelova

  • 1,8 milijuna bočica otopina za vanjsku primjenu

  • 9 milijuna bočica oralnih otopina, sirupa i suspenzija

  • 160 milijuna pojedinačnih kutija za pakiranje lijekova

  • 10 tona farmaceutskih sirovina.